2020/ 2021 – ZŠ Postupimská nezaháľa!

Všetci sa v škole ocitáme v neľahkej pandemickej situácii. Boríme sa so strachom, organizujeme, rušíme už zorganizované, plánujeme, schvaľujeme, navzájom komunikujeme s rodičmi, utešujeme deti, snažíme sa pôsobiť pozitívne, vysvetľujeme, vyžadujeme dodržiavanie opatrení a učíme žiakov aj seba.

Tešíme sa, že sme v škole, že môžeme normálne pracovať. Žiaci aj učitelia fungujú na 100%. Po nástupe v septembri si užívame každú príležitosť pracovať a byť spolu. Spolu so žiakmi a spolu s kolegami.

Naši skvelí deviataci s nadšením si zrealizovali dvojdňovú mládežnícku konferenciu „Idem do toho!“ Hlavnou témou bol zdravý životný štýl. Všetky svoje vedomosti zúročili vo vlastných prednáškach na témy: „Pitný režim verzus energetické nápoje“, „Zdravý jedálníček teenegera“ a „Pokoj v duši“,  teda ľudsky povedané, ako dôležité sú pre nás pozitívne emócie, zdravé a vyvážené jedlo, aké účinky má na náš mozog cukor, alebo či káva alebo energetické nápoje pomáhajú človeku v budovaní zdravia. Naši žiaci nezabudli ani na prevenciu proti fajčeniu a pustili sa s vervou do antikampane proti fajčeniu.

Zaujímavou a veľmi dôležitou bodkou tohto programu v súvislosti so stravovaním bola prednáška televíznej osobnosti Patrika Hermana o dôležitosti prevencie rakoviny hrubého čreva. Keďže Slovensko sa vyskytuje na prvých priečkach vo výskyte tohto druhu rakoviny naši deviataci získali priamo od zakladateľa OZ Europacolon informácie o teste na skryté krvácanie v stolici, pochopili, prečo je dôležité kvalitne sa stravovať už v mladom veku a ako môžu pomôcť aj svojim rodičom a prarodičom resp. im zachrániť možno aj život. To, že sa to každému páčilo, potvrdzuje aj FB svojimi 23 000 „páčim sa“ na Patrikovom účte, kde o našich žiakoch referuje. Celú akciu pomohla zorganizovať Detská organizácia Fénix.

Veľkou výzvou pre učiteľov bola zase návšteva resp. mentorský  workshop kolegu – učiteľa, kouča Dávida Králika z Bratislavy. Zaujímavý človek, otvorená myseľ, kreatívny prístup, pozitívna nálada. Zároveň lektor LEAF n.o. nám umožnil pričuchnúť k Individuálneho rozvojovému programu učiteľa. Času bolo málo a nových metód, aktivít a skvelých informácií podaných netradičnou zážitkovou formou veľa. Zhodli sme sa, že sa s ním chceme stretnúť opäť a vyskúšať si na vlastnej koži všetkých päť typov feedbacku. Naši žiaci to určite všetko ocenia.

Hovorí sa: „Všetko zlé je na niečo dobré.“ Jednoducho aj v ťažkých časoch možno napredovať a ZŠ Postupimská 37, Košice pracuje tvrdo na sebe, naberá druhý dych a nenecháva nič na náhodu.

 

Mgr., Bc. Janette Šalachová