RODIČIA! SPOLU KYBERŠIKANE NEDÁME ŠANCU!

Vážení rodičia,

na virtuálnom živote Vašich detí nám záleží! 

Máme za sebou päť mesiacov dištančnej výučby. Ani roky pravidelnej výučby informatiky a programovania ich neposunulo viac do virtuálneho sveta a ovládania klávesnice ako táto doba. Naši žiaci sa naučili posielať promptne emaily, zdieľať prílohy, vkladať symboly, či hľadať aktívne informácie na internete. Prihlasujú sa do svojich účtov na mobiloch, v počítačoch, tabletoch. Objavili sa nové pojmy: stream, printscreen, screenshot a pod. Sústavne sa objavujú nové aplikácie, sťahujeme, skúšame, spoločne sa zamýšľame, ako to funguje, učíme sa navzájom od seba. Online objednávame tovary, jedlo, platíme internetbankingom. Naši starí rodičia s nami komunikujú cez videohovory tak, ako my učitelia so žiakmi. Niekedy nepredstaviteľné, dnes nevyhnutné! Akákoľvek nová virtuálna aktivita, deti sú hneď v pozore, okamžite to vzbudzuje ich pozornosť a aktivitu. Je to ich svet. Priznajme si to však aj my. Bez mobilu už ani na krok…

Všetko má však svoje výhody aj nevýhody. Doteraz to bolo v akejsi laickej forme, teraz však už prišiel čas sa tomu venovať podrobnejšie aj z druhej strany. Deti musia ostať v prvom rade v bezpečí. A to aj vo virtuálnom svete! Napriek všetkému sú to stále deti a oni sa len učia rozpoznávať nekalé jednanie na internete. Deti sú poučené, čo môžu, čo nemôžu, vedia, čo je to kyberšikana, že je zakázané si navzájom ubližovať aj na internete medzi sebou. Vedia, že si nemajú nadávať, písať a posielať hrubé správy, vedia, že nesmú točiť video len tak a dať to na internet bez súhlasu danej osoby. Na druhej strane je tu však ich ZVEDAVOSŤ. Normálna prirodzená detská zvedavosť, na ktorú majú právo, veď chcú spoznávať nové veci. Majú svoje vzory, chcú ich nasledovať a podobať sa im. Dnes to však všetko prebieha online. Čím viac sledovateľov, tým väčší úspech. 

Čo ak niekto cudzí začne robiť zlé veci im na internete? Čo sú to vlastne tie zlé veci na internete? Ako môže niekto moje dieťa oklamať vo virtuálnom svete? Kde sa to vlastne na tom internete môže diať? Je to vôbec možné? Môže niekto oklamať aj mňa? Vedeli by ste ako RODIČ správne reagovať, ak sa to stane Vášmu dieťaťu? Vedeli by ste správne postupovať v rámci legislatívy? Viete, aká je správna reakcia voči svojmu dieťaťu? 

Otázok sa dá položiť veľmi veľa. Pravdou je, že ani my dospelí, teda mnohí z nás nevieme ani správne nastaviť bezpečné heslá do svojich účtov, nemáme potuchy, čo je to „cyberstalking“, „cybergrooming“ alebo čo je to čierny web tzv. „dark web“. Mnohí rodičia ani netušia, prečo je nebezpečné aj zdieľanie detských fotiek bábätka vo vaničke. 

Aby sme ochránili svoje deti, potrebujeme o tom vedieť viac, neprestajne sa vzdelávať a poznať riziká a zaoberať sa kybernetickou bezpečnosťou.

Pripravili sme pre Vás rodičov online školenie v rámci nášho projektu „SPOLU KYBERŠIKANE NEDÁME ŠANCU!“ v spolupráci so Slovenským národným strediskom pre ľudské práva. Je to pilotné stretnutie pre rodičov s odborníkmi a v prípade veľkého záujmu, pozitívneho ohlasu budeme samozrejme pokračovať. 

Prosím, ak máte záujem zúčastniť sa online školenia dňa 27.4.2021 o 18.00 cez platformu ZOOM, vyplňte tento online dotazník:

DOTAZNÍK ZÁUJMU O ŠKOLENIE – PRE RODIČOV