HALLOWEEN

Deň  pred jesennými prázdninami sa na našej škole niesol aj v tak trochu „halloweenskej“ atmosfére. V skutočnosti sa tento sviatok oslavuje 31. októbra, ale vtedy všetci oddychujeme, máme predsa jesenné prázdniny.
Vedeli ste, že Halloween má svoj pôvod v Európe? Oslavuje sa hlavne v západnom svete. A pôvod má v Írsku.

Halloween nebol vždy radostným sviatkom. 31. október mal niekoľko názvov, niektorí ho nazývali diablovou nocou, pre iných to bola noc zla. Pre niektorých to bol deň šibalstiev, keď vystrájali iným ľuďom rôzne „žartíky“. Niektoré „srandy“ neboli práve zábavné. Halloween sa postupne začal meniť na rodinný sviatok. Ľudia sa obliekali do kostýmov a chodili „strašiť“ známych, konali sa rôzne prehliadky kostýmov, spoločenské stretnutia.

Dnes si ľudia zdobia svoje domovy a pečú tekvicové koláče. Deti sa tešia, že sa prezlečú za strašidlá všetkého druhu a chodia od domu k domu so sloganom „TRICK OR TREAT“, čo znamená: „Obdarujte nás, lebo vám niečo vyvedieme“. Majiteľ domu väčšinou obdaruje deti sladkosťami a ovocím. V prípade, že majiteľ povie „trik“, môže počítať s nejakou nepríjemnosťou.

U nás, na Slovensku, sa síce nechodí od domu k domu, teda nemáme ani možnosť vykoledovať si sladkosti, napriek tomu sa tešíme na tento sviatok.

. Všade sú netopiere, čierne mačky, pavučiny, kostlivci a pod. Všetko je ladené v červenej, čiernej, oranžovej a žltej farbe.

Na hodine ANJ v 2. A sa žiaci naučili novú slovnú zásobu – PUMPKIN, GHOST, WITCH, BAT, SPIDER. Riešili úlohy v pracovnom liste, na bielej tabuli vyhľadávali rozdiely v obrázkoch, počítali duchov, počúvali nielen  detské anglické piesne, ale i tancovali. Dokonca ochutnali čarovný červený  nápoj – MAGIC DRINK.

Žiaci v 4. A prišli v tento deň aj so svojou triednou učiteľkou oblečení v maskách.   Oboznámili sa s históriou sviatku, čítali text s porozumením, na matematike si precvičili hodiny – ako prebiehal dnešný deň. Takisto ochutnali čarovný červený  nápoj – MAGIC DRINK.

Pre žiakov bol to deň plný zábavy, ale aj zábavného učenia.

Halloween si užili aj žiaci druhého stupňa 😉