Dejepisná exkurzia Krakow – Osvienčim

V dňoch 22. – 23. Jún 2022 sa naši žiaci zúčastnili dejepisnej exkurzie do Poľska.
Prvou zastávkou bola prehliadka Krakova. Prešli sme sa nádvorím hradu Wawel, videli sme katedrálu, impozantnú dobovú architektúru a prezreli sme si nádherne centrum mesta.
Po Krakove nás čakala prehliadka koncentračného tábora v Osvienčime, ktorý sa smutne zapísal do histórie. Navštívili sme miesta, kde počas 2. svetovej vojny zahynulo viac než milión ľudí. Nacizmus tu ukázal svoju najkrutejšiu podobu. Videli sme fotky, tajne urobené väzňami, miesta krutého mučenia a otrasných životných podmienok, ako aj fotografie umučených ľudí. Prehliadka pozostávala z dvoch častí, pôvodného tábora Auschwitz I a 1,5 km vzdialeného vyhladzovacieho tábora Brezinka ( Birkenau). To všetko bolo spojené s výkladom výborne pripravenej a trpezlivej sprievodkyne. V jej výklade nechýbali spomienky z osobných stretnutí s ľuďmi, ktorí na vlastnej koži prežili, kam nacionalizmus a radikalizmus vedú.
Už od prvých momentov prehliadky javili žiaci veľký záujem o výklad, čo dokumentovalo aj množstvo otázok na slovensky hovoriaceho sprievodcu, čo len svedčilo o tom, že téma holokaustu je stále živá.
Na základe vyjadrení študentov môžeme povedať, že táto exkurzia bola pre študentov veľmi zaujímavá a predovšetkým prospešná. Umožnila im čo najvernejšie sa zoznámiť so skutočnosťami, ktoré vtedajšie nacistické Nemecko páchalo na svojich väzňoch. Dva dni exkurzie sme využili naplno, veľa sme videli a veľa sa naučili. Veríme, že exkurzia splnila svoj účel.